Ouderen en technologie in de iZi ervaarwoning

Voor de Gemeente Den Haag is het welzijn van ouderen belangrijk. Daarom heeft de gemeente de iZi ervaarwoning ingericht, een demo-woning vol interactieve technologie die ouderen helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven.

App in de iZi woningOuderen kunnen daar kennismaken met bijvoorbeeld een digitale deurspion, een kookbeveiliger die het gas kan afsluiten als de rookmelder afgaat en een nachtlampje met bewegingssensor voor als je ‘s nachts moet plassen. Voor mensen die vergeetachtig zijn is er de kleine pratende robot Tessa die dagelijkse herinneringen en suggesties geeft en persoonlijke muziek speelt.

Ouderen ervaren de functionaliteit van deze technologieën nog niet altijd als optimaal. Zo is er vaak een gebrek aan face to face contact met de zorgverlener, matige usability en inbreuk op de privacy. De oudere weet meestal wel dat hij gemonitord wordt maar heeft geen idee wat er met de verzamelde data gebeurt. Daardoor ontstaat er weinig vertrouwen in zo’n systeem en blijven er kansen onbenut voor een betekenisvolle interactie.

Het visualiseren van de verzamelde data op een voor ouderen betekenisvolle manier is een belangrijke uitdaging. Hoe maken we deze gecompliceerde data bruikbaar voor wederkerige peer-netwerken, peer-awareness, informele peer-zorg en zelfreflectie?

In dit project werken we samen met de gemeente Den Haag. We onderzoeken de geïnstalleerde toepassingen en geven advies t.a.v. de bruikbaarheid en kansen voor volwaardige, wederkerige, betekenisvolle interactie tussen ouderen en deze technologie.
Daarnaast onderzoeken we ook de wijze waarop in de woning de technologie aan ouderen wordt gepresenteerd en geven we advies hoe dit op een meer gebruiksvriendelijke, interactieve manier kan, waardoor de ouderen beter kennis maken met de technologie en een weloverwogen keuze kunnen maken.